سفارش تبلیغ
صبا ویژن

جلوه معشوق

عصمت ائمه علیهم السلام

 عصمت ائمه علیهم السلام

مفهوم عصمت در نظر ابتدایی این است که شخص دارای این صفت، از اشتباه و خطای در علم و عمل پاک و مبرا باشد. و بانظر دقیقتر، عصمت، عبارت از وجود قوه‏ای است که وقتی به ظهور فعلی برسد و به صورت صفت، ثابت ملکه در آید، شخص را از افتادن در اشتباه و خطا و ارتکاب گناه -هر چند صغیره- باز می‏دارد. فرد یا افرادی که رسالت الهی - به اذن خدا - بر عهده آنها گذاشته می‏شود، زمانی سخن و عمل و سکوت آنها برای انسانها حجت و دلیل است که هیچ گونه احتمال خطا و اشتباه در آنها داده نشود تا منابع مطمئن و قابل اعتمادی برای شناخت تکالیف شرعی و معارف حقه الهی باشند و انسانها با خاطری آسوده و بدون شک و تردید در پیام خداوند، به انجام وظایف شرعی بپردازند و راه کمال و رشد را طی کرده و به مقام بلند انسانی - که در نزد خدا مقرر شده - برسند.
بنابراین، بر اساس دو برهان عبودیت و معرفت ، انسان به طور فطری برای انجام تکالیف الهی و بندگی خدا و کسب معرفت در معارف دینی در جستجوی منبعی مطمئن است. پس، همان برهانی که ما را دعوت به رهبری عالم و عادل از تمام جهات می‏کند وجود صفت عصمت را برای او به اثبات می‏رساند. و از آن جا که عصمت، امری باطنی است و مردم هیچ راهی به سوی او از طریق آرای عمومی و شورا ندارند، تنها راه شناخت امام معصوم، نصّ صریح است. این جاست که امام سجادعلیه السلام می‏فرماید: امام از خاندان ما دارای عصمت است، وعصمت امری ظاهری درخلقت افراد نیست تابه آن شناخته شوند.به همین جهت، امری منصوص می‏باشد خدابه وسیله رسولش باید آنها را معرّفی نماید . (سؤال شد:ای پسر رسول خداصلی الله علیه وآله وسلم، معنی معصوم چیست؟)فرمود: معصوم، همان کسی است که با ملازمت و چنگ زدن به ریسمان خدا، خود را از بدیها وخطاها نگه می‏دارد. وریسمان خدا قرآن است. این دو، تاقیامت از هم جدانمی‏شوند. امام به قرآن هدایت می‏کند وقرآن به امام هدایت می‏کند واین است گفته خدای عزّ و جل: براستی، این قرآن به مستقیم‏ترین راه هدایت می‏کند.
.رسول خداصلی الله علیه وآله وسلم فرمود: ای علی! تو وصی من هستی؛ جنگ با تو، جنگ با من و صلح با تو، صلح با من است. وتو امام و پدر یازده امام هستی. همان کسانی که پاک و معصومند‍]
ابن عباس گفت:از رسول خداصلی الله علیه وآله وسلم شنیدم که فرمود: من وعلی، حسن وحسین ونه نفراز فرزندان حسین‏علیهم السلام پاک و معصوم هستیم .
از سلمان - رضی اللَّه عنه نقل است که: پیامبرصلی الله علیه وآله وسلم دست مبارک را بر کتف امام حسین علیه السلام گذاشتند و فرمودند: براستی او امام و فرزند امام است، ائمه از صلب او نه نفرند. آنان افرادی نیک، امین و معصوم می‏باشند و نهمین فرد، قائم ایشان است
.زید بن ثابت گفت: رسول خداصلی الله علیه وآله وسلم فرمود: براستی از صلب حسین علیه السلام امامانی نیکوکار، امین و معصوم بیرون می‏آیند؛ امامانی که کارگزاران به عدل هستند .
عمران بن حصین گفت: از رسول خداصلی الله علیه وآله وسلم شنیدم که به علی‏علیه السلام فرمود: تو وارث علم من و امام و خلیفه بعد از من هستی؛ به مردم یاد می‏دهی چیزی را که نمی‏دانند. و تو پدر دو فرزند من و شوهر دخترم هستی و عترت پاک و امامان معصوم از ذریه و فرزندان تو هستند .
پیامبرصلی الله علیه وآله وسلم فرمود: کسی که خوشحال و مسرور می‏گردد که به شاخه یا قوت سرخ نظر نماید شاخه‏ای که خداوند عزوجل با دست خود آن را غرس کرده و نشانده است و به آن تمسّک بجوید، پس باید علی‏علیه السلام و امامان از فرزندان او را به ولایت و سرپرستی بگیرد. پس، براستی اینها مختار و برگزیده خدای عزوجل هستند و اینها معصوم از هر گناه و خطا می‏باشند .
از جمله فضایل اهل بیت‏علیهم السلام این بود که خداوند، اطاعت آنها را بر مردم واجب کرده است. و امر به طاعت آنها برای این است که آنها معصومند و مردم با پیروی از آنها در اندیشه و عمل از خطا و گمراهی حفظ می‏شوند و به مقام انسانی نایل می‏گردند.
سلیم بن قیس گفت: از امیرالمؤمنین‏علیه السلام شنیدم که فرمود: طاعت صرفاً برای خدای عزوجل و برای رسولش و اولیای امر است. و علت اطاعت از اولی‏الامر اینست که اینها معصوم و پاکند و امر به معصیت و گناه  نمی‏کنند .    
      ( مدینه العلم)